Postilaatikon paikan valinta on Postin tehtävä
Postilaatikon paikan valinnassa on paljon huomioitavaa:
Voiko postiauton pysäyttää paikkaan niin, että se on kaikille turvallista?
Miten onnistuu tien kunnossapito ja auraus?
Millä puolella katua postilaatikon täytyy olla, jotta postinjakajan ei tarvitse ajaa samaa katua edestakaisin?
Miten postilaatikkoja kannattaa ryhmitellä, jotta postin ja sanomalehden jakaminen on sujuvaa?
Postin vastuulla on huomioida nämä ja monta muuta kysymystä. Siksi postilaatikon paikkaa ei voi valita itse, vaan se on meidän tehtävämme. Teemme yhteistyötä myös kuntien ja tienhoidosta vastaavien Ely-keskusten kanssa. Lue lisää yhteistyöstä kuntien kanssa .
Kun olet pystyttämässä postilaatikkoa, ota ensin yhteyttä Postin asiakaspalveluun. Paikallinen edustajamme ottaa sinuun yhteyttä ja neuvoo osoitteen mukaisen postilaatikon paikan. Laatikoiden sijoittelun periaatteet tulevat postilaista ja liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräyksestä.
Posti lähemmäs kotiovea?
Tutustu palveluihimme:
Hyvä postilaatikko on helppo käyttää
Valitse postilaatikko, joka on
tarpeeseen nähden sopivan kokoinen
turvallinen
helppokäyttöinen
kestävä ja käytännöllinen Suomen säissä.
Postilaatikko hankitaan ja asennetaan itse, ja siitä aiheutuvat kustannukset ja kunnossapito ovat omalla vastuulla.
Postinjakajan työtä helpottaa, kun postilaatikon suuaukko aukeaa riittävästi niin, että postit on helppo sujauttaa laatikkoon. Varmista, ettei laatikon suuaukossa ole teräviä reunoja, joihin postinjakaja tai postin hakija voi loukata kätensä.
Merkitse laatikkoon osoite
Merkitse postilaatikkoon selkeästi täydellinen katuosoite numeroineen ja mielellään myös kaikkien asukkaiden sukunimet. Nimet voi merkitä myös kannen sisäpuolelle. Siellä on paremmin tilaa ja tarvittaessa myös yksityisyyttä.
Tarkista riittävä etäisyys tiestä
Jotta tien kunnossapito onnistuu turvallisesti, postilaatikon täytyy olla riittävällä etäisyydellä tiestä. Näin laatikot eivät kaadu esimerkiksi lunta auratessa.
Taajamassa postilaatikot pitää sijoittaa vähintään 50 cm:n etäisyydelle jalkakäytävän tai ajoradan piennaralueen reunasta.
Haja-asutusalueella postilaatikot sijoitetaan noin 50–70 cm:n etäisyydelle pientareen tai levennyksen ulkoreunasta ja noin 1 metrin etäisyydelle ajoradan reunasta. Jos tien luiskat ovat hyvin jyrkät tai postilaatikoita varten on rakennettu levennys, laatikot voi sijoittaa lähemmäksi tietä.
Pystytä laatikko tukevasti
Upota postilaatikon tai laatikkotelineen jalat kunnolla maan sisään, vähintään 40 cm:n syvyyteen. Tue jalat hyvin.
Virallinen suositus on, että laatikon täyttöaukko on 100 cm:n korkeudella tienpinnasta. Kun postilaatikko on 10–20 cm tätäkin korkeammalla, jakelu autosta sujuu helpommin. Se auttaa suojaamaan auton ikkunasta kurottelevaa postinjakajaa työperäisiltä rasitusvammoilta.
Kaiva varovasti lapiota käyttäen, koska maassa voi kulkea kaapeleita tai muuta tekniikkaa. Vältä rautakangen käyttöä, jotta et vahingossa osu niihin. Paikalliselta sähkö-, puhelin- ja kaukolämpöyhtiöltä saa yleensä tietoa kaapeleiden sijainnista.
Laatikkoryhmälle voi tehdä telineen
Ryhmään sijoitettavat postilaatikot voi asentaa joko yksittäin tai yhteiseen telineeseen. Ryhmän laatikoiden ei tarvitse olla samanlaisia, mutta niiden pitää olla vierekkäin ja samalla korkeudella keskenään.
Laatikkojen omistajat voivat keskenään sopia laatikkotelineen rakentamisesta. Teline voi olla esimerkiksi metallia tai puuta. Telineet ovat malliltaan yleensä kuvan kaltaisia. Jos toiveissa on jotain perusmallista merkittävästi poikkeavaa, asiasta pitää sopia kunnan rakennustarkastajan kanssa.
Varmista, että laatikoiden kiinnitys telineeseen kestää esimerkiksi lumiaurasta sinkoutuvan lumen paineen.
Varmista pääsy postilaatikolle myös talvella
Huolehdithan, että postinjakajalla on esteetön kulku postilaatikolle tai laatikkoryhmälle. Esimerkiksi postilaatikoiden edustan lumityöt kuuluvat asukkaille.
Jos postilaatikko on monen laatikon ryhmässä yleisellä alueella tai toisen asukkaan tontilla, kannattaa sopia yhdessä, miten lumityöt ja muut ylläpitovastuut jaetaan.