Skip navigation

Placering och uppställning av postlådan

Det är Postis uppgift att välja plats för postlådan

När man väljer platsen för en postlåda finns mycket att tänka på:  

  • Kan postbilen stanna på platsen på ett sätt som är tryggt för alla?  

  • Hur fungerar vägunderhållet och plogningen?  

  • På vilken sida av gatan ska postlådan vara för att postutdelaren inte ska behöva köra fram och tillbaka på samma gata?  

  • Hur bör postlådorna grupperas för att utdelningen av post och dagstidningar ska fungera smidigt? 

Posti ansvarar för att ta hänsyn till dessa och många andra frågor. Du kan alltså inte själv välja platsen för din postlåda, utan det är vår uppgift. Vi samarbetar också med kommunerna och NTM-centralerna, som ansvarar för vägunderhållet. Läs mer om samarbetet med kommunerna

När du ska sätta upp en postlåda ska du först kontakta Postis kundtjänst. Vår lokala representant kontaktar dig och berättar var postlådan ska placeras utifrån adressen. Principerna för placeringen av lådorna baserar sig på postlagen samt transport- och kommunikationsverket Traficoms föreskrift.

Post närmare din dörr? 

Läs mer om våra tjänster:  

En bra postlåda är lätt att använda

Välj en postlåda som är  

  • lagom stor med tanke på behoven 

  • säker 

  • lätt att använda 

  • hållbar och praktisk i finskt väder. 

Du ska skaffa och sätta upp din postlåda själv, och du ansvarar själv för kostnaderna och underhållet.

Postutdelarens arbete underlättas om postlådans lucka öppnas tillräckligt så att det är lätt att lägga i försändelserna. Se till att lådans öppning inte har några vassa kanter som kan skada postutdelarens eller posthämtarens hand. 

 Ange adressen på lådan

Märk postlådan tydligt med den fullständiga gatuadressen med nummer, och helst också alla invånares efternamn. Namnen kan också anges på insidan av locket. Där finns mer utrymme, och detta skyddar också integriteten om det behövs.

Se till att lådan är tillräckligt långt från vägen

För att vägunderhållet ska fungera på ett säkert sätt måste postlådan vara tillräckligt långt från vägen. På så sätt knuffas lådorna inte omkull vid exempelvis plogning.

I tätorter ska postlådor placeras minst 50 centimeter från trottoarkanten eller körbanans vägren.

I glesbygd placeras postlådorna ungefär 50–70 cm från vägrenen eller vägbreddningens yttre kant, och omkring en meter från körbanans kant. Om vägrenarna är mycket branta eller om en breddning av vägen gjorts för postlådorna, kan lådorna placeras närmare vägen.

Sätt upp lådan stadigt

Postlådans eller ställningens ben ska grävas ner i marken ordentligt, till ett djup av minst 40 cm. Stöd benen väl.

Den officiella rekommendationen är att lådans öppning är 100 cm ovanför vägens yta. Om postlådan är 10–20 cm högre än detta är det lättare att dela ut posten från en bil. Detta skyddar postutdelaren som delar ut posten genom bilens fönster från arbetsrelaterade belastningsskador.

Gräv försiktigt med en spade, eftersom det kan finnas kablar eller annan teknik under marken. Undvik att använda järnspett, eftersom du då av misstag kan träffa kablar och teknik. De lokala el-, telefon- och fjärrvärmebolagen ger vanligen information om kablarnas placering.

En grupp av postlådor kan sättas upp på en ställning

Postlådor i en grupp kan sättas upp enskilt eller på en gemensam ställning. Lådorna i gruppen behöver inte vara likadana, men de måste vara bredvid varandra och på samma höjd.

Postlådornas ägare kan sinsemellan komma överens om att bygga en ställning. Ställningen kan vara till exempel av metall eller trä. Ställningarna är ofta av ungefär samma modell som exemplet på bilden. Om man vill ha en ställning som väsentligt avviker från basmodellen ska man komma överens om saken med kommunens byggnadsinspektör.

Installation och gruppering av postlådor - diagram

Se till att lådorna är så stadigt fästa vid ställningen att de tål exempelvis trycket från snö som kastas upp av en snöplog. 

Se till att postlådan är tillgänglig även på vintern

Se till att postutdelaren har obehindrat tillträde till postlådan eller lådgruppen. Invånarna ska exempelvis röja bort snö framför postlådorna.

Om postlådan finns i en grupp med många lådor på ett allmänt område eller på en annan invånares tomt, bör man gemensamt komma överens om hur snöskottningen och annat underhållsansvar ska skötas.