Det är transport- och kommunikationsverket Traficoms uppgift att övervaka att postlagen (415/2011) samt bestämmelser och föreskrifter som utfärdats med stöd av den efterföljs. Posti har rapporterat till Traficom om 2024 års händelser. Rapporten gäller försändelser som omfattas av postlagen.
Samhällsomfattande tjänster står för ca 3,7 procent av alla Postis försändelser. För brevens del hör de brev som har betalats med frimärke till de samhällsomfattande tjänsterna. Till de paket som omfattas av de samhällsomfattande tjänsterna hör kontantbetalda paket som sänds utomlands. Utöver samhällsomfattande brev gäller rapporteringen även andra adresserade utskick, till exempel brev från företag.
Dagstidningar eller tidskrifter, oadresserade annonser och merparten av alla paket omfattas inte av postlagen och är således inte inkluderade i denna rapportering.
Enligt bestämmelserna för kontroll av posttjänsternas kvalitet ska varje postföretag årligen publicera uppgifter om de postlagsenliga tjänsternas kvalitet.
Uppfyllande av utdelningsskyldigheten
I svårtillgängliga områden skedde en avvikelse från den föreskrivna insamlings- och utdelningsfrekvensen för 153 hushåll (ca 100 år 2023). Antalet varierar under olika årstider bl.a. enligt tidtabellerna för skärgårdens förbindelsebåtar. Från och med den 1.10.2023 är det högsta tillåtna antalet 500.
Baserat på personliga specialbehov hade 23 074 (27 627 år 2023) rätt till specialutdelning. Rätten gäller personer över 75 år och personer med nedsatt rörlighet eller funktionsförmåga. Under 2024 har utdelningstjänster baserade på special behov som redan avslutats setts över och tagits bort, vilket är anledningen till den synliga förändringen jämfört med föregående år.
Transporthastigheter för brev i samhällsomfattande tjänster
Kravet på transporthastighet som grundar sig på postlagen gäller brev som betalats med frimärke eller motsvarande kontant portobeteckning och som i regel sänds av konsumenter.
Enligt postlagens kvalitetsstandarder ska minst 50 procent av alla inrikes brev vara framme på den fjärde vardagen efter postningsdagen och 97 procent senast på den femte vardagen efter postningsdagen.
År 2024 var 95,3 procent (94 % år 2023) av de inrikes breven framme på den fjärde dagen och 98,2 procent (97,6 %) på den femte dagen. I siffrorna beaktas de politiska stridsåtgärderna som har påverkat brevens transporthastighet som ett force majeure-hinder.
Postgången för brev från avsändare till adressat som betalas kontant är förknippad med fler hanteringsmoment än de stora brevpartier som sänds av företag. Brev som sänds ett i taget läggs i allmänhet i brevlådor varifrån de hämtas till sorteringscentraler. Där går de frankerade breven igenom en egen utrednings- och sorteringsfas.
Försändelseförfrågningar och deras utredning
Uppgifterna om förlorade och skadade försändelser baseras på uppgifter som registrerats i kundadministrationssystemet. Förfrågningar registreras som ett slutresultat, det vill säga förlorade, funna eller olösta.
De olösta fallen innefattar felregistreringar eller meddelanden där man inte har kunnat bekräfta att en försändelse har kommit in i Postis nät. De innefattar också fall där försändelsen fortfarande kan vara på väg samt försändelser för vilka Posti har uppgifter om överlämning, men mottagaren bestrider att de har fått försändelsen.
Totalt behandlades stycken 16 889 (18 343 år 2023) förfrågningar som gällde vanliga brev, dvs. 0,0054 procent av den totala mängden försändelser. Postgången för vanliga brev kan inte bekräftas på ett tillförlitligt sätt i efterhand eftersom försändelserna inte omfattas av försändelseuppföljningen. Av alla försändelser konstaterades 264 (436) vara försvunna. 5 708 (6 382) försändelser hittades och 10 917 (11 525) förblev olösta.
Största delen av förfrågningarna om vanliga brev gällde utrikes försändelser. Antalet förfrågningar påverkas också av EU-lagstiftningen om inkommande försändelser som ska förtullas. Från och med den 15.3.2021 har elektroniska förhandsuppgifter krävts från postkontoret i ursprungslandet för varje försändelse som anländer till landet. Från och med den 1.7.2021 måste man förtulla och betala mervärdesskatt på alla webbköp och tidningar som kommer från ett land utanför EU. Detta ökar också antalet förfrågningar om brev.
Sammanlagt behandlades 2 897 (2 854 år 2023) förfrågningar som gällde rekommenderade brev, dvs. 0,350 procent av den totala mängden försändelser. Antalet återfunna försändelser var enligt statistiken 2 292 (2 321), och 218 (162) försändelser konstaterades vara försvunna. Det fanns 387 (371) olösta fall.
Skadade brev utgjorde 0,0185 procent av den totala volymen. I denna mängd ingår även försändelser som var skadade redan innan de kom till Postis sorteringsprocess. Mottagaren informerades om skadan med ett följebrev.
Förfrågningar om paket
I uppgifterna om paket ingår endast försändelser som hör till postlagens tillämpningsområde, dvs. kontantbetalda paket som skickas utomlands.
Under året behandlades 820 (932 år 2023) förfrågningar om postpaket (0,45 % av den totala mängden försändelser). Totalt 94 (108) paket bekräftades vara försvunna. Antalet återfunna försändelser var 681 (773) och antalet olösta fall 45 (51).
Språkliga rättigheter och svar på respons
Uppföljningen av hur de språkliga rättigheterna förverkligas görs genom att följa med kundresponsen och kundtjänstens kvalitet. Ingen förändring har skett i servicen jämfört med året innan.
Posti betjänar sina kunder på finska, svenska och engelska i flera olika kanaler. Kunderna får råd eller kan ge respons med hjälp av Postis webbplats och elektroniska blanketter, telefonkundtjänsten, chatt och sociala medier samt personlig service på postkontoren. Respons kan även ges i form av ett fritt formulerat brev.
Postis huvudsakliga informationskanal är webbplatsen www.posti.fi, där nästan alla meddelanden har publicerats på finska såväl som svenska. Regionala meddelanden, till exempel om gruppering av brevlådor eller ändringar i nätverket av verksamhetsställen, görs på finska och svenska i tvåspråkiga kommuner.
Antalet responstillfällen gällande posttjänster som registrerats i systemet var 21 580 (34 876 år 2022). Siffran innehåller alla kontakter via telefon, e-post eller chatt. Postis mål är att behandla och svara på all kundrespons inom 10 arbetsdagar. Responsen behandlades på i genomsnitt tre dagar.
Postis nätverk av serviceställen
Vid slutet av år 2024 hade Posti cirka 3 000 serviceställen i hela landet, varav cirka 1 850 var automater och cirka 1 000 serviceställen med personlig betjäning.
Det viktigaste med tanke på användaren av posttjänsterna är att nätverket av serviceställen utgör en fungerande helhet. Utöver serviceställen med full service bestod Postis nätverk av olika serviceställen med begränsad service (återförsäljare av frimärken, brevlådor, uthämtningsställen, paketautomater) och, i vissa glesbygder, av hemleverans- och hämtbrickatjänster. Dessutom finns en styrningstjänst för paket.
I slutet av år 2024 fanns 3 695 brevlådor för utgående brevpost i olika delar av Finland.
Varje vardag passerar miljontals försändelser via Posti. Postmängderna varierar mycket under olika veckodagar, under olika tider av månaden och under olika årstider. Avsändarkundernas behov bestämmer takten för postarbetet.
Felfördelade försändelser från andra distributionsföretag
I Finland finns 14 distributionsföretag utöver Posti som delar ut brevpost.
Enligt postlagen måste varje postföretag ordna en tjänst för returnering av försändelser som delats ut felaktigt.
Postlagen förutsätter även att ett postföretag ska förse dess försändelser med de märkningar som behövs för att identifiera och särskilja dem från motsvarande försändelser från andra postföretag. Breven är därför alltid försedda med en beteckning som visar vilket företag som ansvarar för utdelningen. Postis beteckningar är Posti ECONOMY, PRIORITY och POSTI GREEN.
Mottagaren ska returnera de felutdelade försändelserna direkt till det distributionsföretag som ansvarade för utdelningen och inte till Posti. Det går snabbare att korrigera fel om försändelsen genast returneras till rätt ansvarsinstans.
Traficom upprätthåller ett register över olika distributionsföretag och deras beteckningar.